2022- müstilise värvinguga aasta

Möödunu oli üks mõnusalt mitmetahuline aasta, täis õpinguid, kasvamisi ja uusi alguseid. Järgnevalt mõned nopped sellest.

Õpingud Tartu Ülikoolis

Tartu Ülikoolis

Õppeaasta algas müstika lainetel. Tegin jõulud ja aastavahetuse kahte põnevat uurimustööd. Esimese teemaks oli Jeesus, teiseks maailma tuntuimad sufi müstikuid ja poeete Rumi. Praegu mõtiskledes tabasin nende “ühisosa”. Piiritu armastus ja sellega kaasnev sügav valu avavad veel tänapäevalgi midagi ilusat ja püha. Midagi, mis inimesi inspireerib ja teeb meid inimestena paremaks.

Seejärel tuli üks frustreerivamaid ja samas ka inspireerivamaid kogemusi. Magistritöö kokku kirjutamine spirituaalse intelligentsuse teemadel. Selle lõpuks sain aru, et ega me sellest lõpuni aru saa. Ka teadlased käsitlevad spirituaalsusega seonduvat äärmiselt erinevalt.

Õpingud Tartus said väärika punkti cum laude diplomiga religiooni uuringute valdkonnas. Korra kaalusin ka doktorantuuri edasi minekut, kuid sain aru, et vara veel. Kokkuvõtet õpingutest saad siit lugeda ja magistritöö leiad siit.

Suvi

Oli äärmiselt ilus ja kuum. Sain käia nii mägedes, metsades, rabades kui lühikesel palverännakul. Eriti jäi meelde aga Saaremaal käik, kus panime alguse uuele juhtide „arenguprogrammile“. Programmile, kus on olulisel kohal OLEMINE ja RUUM. Tahud, millest sageli mööda või läbi vaadatakse. Just see „programm“ on üks 2023 aasta suurematest sihtidest. Tuua Eestis ilmale midagi sootuks teistsugust, mis puudutaks juhte olemuslikult ja aitaks neil inimesena kasvada.

Kuumad pulmad– hea sõber kutsus pulma, suve kuumimal päeval. Oli tõeliselt lahe päev. Eriti meeldis, et sain olla nn „sõrmusteisand“, kes ulatas paarile abielusõrmused. Mingil põhjusel kutsuti mind pulmas ka hingetargaks ja uuriti, kuidas need asjad siis tegelikult on. Mine sa võta kinni, miks.

Foto: Annika Metsla

Sügis koolis

UI’s õppimas

Suve lõpus algas hinges üks suurem möll ja torm, koos hirmude ja sõnatu igatsusega. Ei saanudki kohe aru, mis seda põhjustas. Enne kui läbi erinevate vestluste sain aru, et tuleb edasi õppida. Nii ma ennast siis Usuteaduse instituudist teoloogiat õppimas leidsingi- Pikemalt saad sellest siit lugeda.

Uue kooli algus oli päris karm ja intensiivne. Pikad päevad ja arusaamine, et tegu on valdkonnaga, kus olen võhik. Samas meeldis ka, eriti teoloogia ja filosoofia ajalugu. Viimane oli justkui „karmavõla“ kustutamine. 25a tagasi EBS’s õppides ei saanud ma filosoofiast üldse aru. Toona aitas naine hea inimene kodutööd ära teha. Nüüd aga nautisin antiikfilosoofiat.

Kõige raskem oli aga koolis heebrea keelega. Seal polnud ühtegi tuttavat tähemärki ja kogu õpe tundus „süsteemitu“. Alles hiljem hakkasin aduma teatud reegleid ja loogikat. Kuid tegu on endiselt kõige rohkem vaimset pingutust nõudva ainega.

Töö

Sügis oli äärmiselt tore ka tööde mõttes. Ma pole ükski aasta nii palju looduses kolanud erinevate meeskondadega või individuaalseid looduscoachinguid tehes. Kõige väljakutsuvamad olid aga hoopiski kooliõpilastega rabas käigud. Suured klassid ja ülemeelikud teismelised. Tõsi küll, peale mõnede laukasse kinni jäämist muutusid kõik oluliselt taltsamaks.

Uutest asjadest meeldis juhtidega rännakuteni jõudmine. Kutsun neid hellitavalt rännakud juhi päris olemuseni. Koht, kus ühinevad päris teemad, inimeseks olemise parimad küljed ja toetav puhas loodus keskkonnana.

Rännakud juhi päris olemuseni

Üldse oli see aasta töiselt äge. Justkui võluväel jõudsid minuni äärmiselt toredad meeskonnad, coachingu kliendid, koolitused ja esinemised konverentsidel. Keeruliseim oli meelerahu konverentsil esinemine, kus ma publikut ja reaktsiooni ei näinudki. Inspireerivaimad olid aga mentorluse konverentsil kõrgeima taseme mentorluse visiooni jagamine ning õnnest rääkimine rahvusvahelisele suurele meeskonnale.

Õnnest rääkimas

Aasta lõpp

Aasta lõpetasid ilusad jõulud ja tähendusrikkad taipamised enne seda. Sealhulgas järgmise sammu astumine enda pärisolemusele ja kutsumusele lähemale. Sain aru, et mulle ikkagi meeldib vaimsetel teemadel rääkida. Luua ja kogeda koos teistega pühasid hetki. Olgu siis looduses, kirikus, väiksemates gruppides või konverentsidel ja kontorites.

Mida ootan 2023 aastalt?

Sel aastal katsetan veidi teistsugust lähenemist eesmärgistamisele. Nimetades pigem suured pealkirjad ja tegevused. Mõned neist on sellised, mille kohta hetkel pole aimugi, kuidas täpselt neid teha. Kuid olen märganud, et kui siht on õige ja hea, jõuab selleni loomulikult. Tuleb vaid silmad/kõrvad lahti hoida, suhelda inimestega ja õigel hetkel tegutseda.

Esiteks- enne mainisin uut lähenemist juhtimisele ja kasvamisele. Kutsume seda tööversioonis „Inimlik vaade juhiks olemisele“. Vaatame otsa terviklikule inimeseks olemise kogemusele, mis aitab soovitule lähemale. Läheme kaugemale ainult intellektuaalsest mõistmisest. Ilmselt on paljud selle ebapiisavust kogenud. Tead ju küll, et mingi asi pole sulle hea, aga ikka teed. Või tead, et mingi asi on sulle hea, kuid ei tee. Seetõttu on olulised kaasata nii hing, süda, vaim kui ihu soovitu saavutamisse.

Teiseks- aasta lõpus mõistsin, et üks osa minu teest on koguduste ja kogukondade tekkele ning kasvamisele kaasa aitamine. Poeetiliselt väljendudes “Hingekodude” loomine, kus tunned, et sinu hing on hoitud. Saad olla ja väljendada enda päris olemust. Kasvada ise, toetada teisi ning saada osa Pühast. Kutsutagu seda siis Allikaks, Jumalaks, Loojaks, Kõiksuseks, Universumiks vmt nimega.

Kolmandaks- jätkan koostöö arengu toetamisega meeskondades ja ettevõtetes. Sageli suudan inimestes esile tuua parima, mis aitab neil paremini koos toimida ehk “kokku kõlada”. Nii üksteisega kui ka meeskonna peamise sihi ehk kutsumusega (miks me siin oleme). Ajapikku on selleks kogunenud hulk meeskonnatööd parandavaid meetodeid, mida hea meelega jagan.

Neljandaks- liigun coachingus järjest lähemale kõige olulisemale. Avades sh inimestes nende sügavama olemuse ja põhjuse maal elamiseks. See toob kaasa uue hingamise ja elurõõmu, lastes inimestel tähendusrikkamat ning õnnelikumat elu elada .

Viiendaks- hoian ennast tasakaalus, võttes aega endale ja oma lähedastele. Tahan hoida nii füüsise, vaimu, südame kui hinge rõõmsalt kokku kõlamas. Nii maisel kui vaimsel tasandil. Siia alla käib ka vaimsete õpetuste omandamine, praktiseerimine ning edasi andmine.

Boonuseks- olen kindel, et ka uus aasta toob üllatusi, millele silmad ja süda lahti hoida. Loodan, et on tarkust need vastu võtta ja kõigi heaks tööle panna.

Soovin kõigile ilusat uue aasta algust, tarkust ja rõõmu tegemistesse ning rahu südamesse!


Posted

in

by